The History of the Building
This two-storey building was built in 1983 and was first used as an administrative office for the Pahang Museum Board near the end of 1984. It was built as a replacement for the old office at Balairong Seri, which was converted into the Royal Exhibition Hall. The lower floor, called the Dato’ Bahaman Hall was turned into an amphitheatre. It is always being utilized by governmental and non-governmental agencies. There is also a space that is used as a laboratory and a storeroom that houses the museum’s artefacts. The entire top floor was converted into administrative offices with a meeting room, inclusive of the offices for the Director, the Chairperson of the Pahang State Museum Board. During the 1990’s a walkway and a spiral staircase were built to link the building with Istana Kota Beram in order to facilitate easy access. In early 2008, the building was vacated for renovation. In September of 2012, the building was successfully completed inclusive of the Ceramic and Earthenware gallery, the Tun Razak Theatre with a multi-purpose space on the ground floor, and the East Coast Cultural and Artisan Hall on the top floor.

The Building's Architecture
This old office building was designed with a neo-classical style as made famous by Europe during the turn of the 19th Century in order to better assimilate it with Istana Kota Beram. The arrangement of the twin roman pillars further accentuates this design. The building was also constructed a little higher off the ground in order to avoid the unwanted entry of water especially during the flood season.